11 Mayıs 2008 Pazar

Split Dosyası

Split Albüm” kavramını açıklamama pek gerek olmadığı düşüncesindeyim. Çünkü fanzini okuyacak kimseler bunun önemini ve güzelliğini zaten biliyor olmalılar. Hayatım boyunca giriş yazısı yazmayı sevmedim, beceremedim zaten. Okul hayatım boyunca zerre umrumda olmayan konulan hakkında makale yazmam gereken sınavlarda; herkes sayfalarca yazı yazarken ben tek sayfayı nasıl dolduracağımı düşünüyor olurdum. Neyse ki okul bitti ama baktım hala giriş yazısı yazamıyorum. Böyle olunca da genel yazı etkisiz oluyor. Gerçi çokta kafama takmam gereken bir durum değil zira on gün sonra asker gitmiş olacağım. Konu dağıldı. Esas amacım yazı boyunca split şöyle önemlidir böyle gereklidir, ilk splitler şunlardır tarzı gereksiz bilgiler yerine, yarı kritik yarı tanıtma tarzı kendi sevdiği split albümleri elimden geldiğince yazacağım. Buyurun.

Şahsi düşünceme göre “split” grupların samiyetini belirleyen en önemli faktörlerden biridir. Her tarz içinde görülebilecek kadar da geniş bir skalaya yayılmıştır. En az “2 way” olmak üzere “3 way” ya da “4 way” olarak görülebilir. Dahası “Compilation” olarak isimlendirilir. Duruma göre gruplar ya yeni şarkılarını koyarlar ya da daha önce yaptıkları şarkıları koyarlar. Artık orası grupların tiynetine kalmış. Çoğu splitler ekseriyetle tane hesabı basılıp ilerleyen vakitlerde sahibi olmayanları gıpta ile baktığı ürünler haline gelebilmektedir. Formatları kaset, plak ve cd’dir. Özellikle Kaset ve plak olanları çok makbuldür. Çünkü iki farklı yüze basma imkanı vardır.

Split diyince aklıma ilk gelen gruplardan biri “Funeral Diner” isimli efsane topluluktur. Janr için büyüklüğünü çoktan kanıtlamış (ve dağılmış) bir grup olarak benim bildiğim 13 tane split albüm çıkartmışlardır. İlk split’lerini 1999 yılında “Nexus 6” ile beraber çıkartmışlardır. Plak formatında 1000 kopya olarak basılıp “sold out” olmuştur. Daha sonra sırasıyla “Staircase” ve “Shivering” ile plak olarak iki albümleri daha basılmıştır. 2002 yılında Alman grup “Zann” ile 7” bir albümleri yayınlanmıştır. Oldukça başarılı ve güzel bir eser ortaya çıkmıştır. Sonra Japon kardeşler tarafından basılan“4 way” split’de yer almışlardır. “A Sequel Of A Story” adlı albümde “Endzweck”, “Under A Dying Sun” ve “End On End” de yer almaktadır. Daha sonra “The Saddest Landscape”, “Dead City” ve “Evylock”la beraber split’ler çıkartmışlardır. Şahsen çok beğendiğim “Raein” ve “Welcome The Plague Year” splitleri 7” olarak basılmıştır. Araya bir adet daha “Evylock” split’i daha sıkıştırdıktan sonra, son olarak 9”lik “Ampere” basmışlardır. Özellikle şahane bir artwork’e sahip bu çalışma her Türk gencinin odasında bulunmalıdır.

Madem “Ampere” dedik, onlarla devam edelim. Referans gruplarına “Orchid” ve “Bucket Full Of Teeth” desem, ne kadar önemli bir grup olduğu anlaşılabilir. “Funeral Diner split’inin yanında; “Sinaloa”, “Welcome The Plague Year”, “Das Oath”, “Wolves”, “Daitro” ve “Ringers” split’leri mevcuttur. Esas güzel ve pek sevdiğim “4 way” split’leri gitarist Will Killingsworth’ün sahibi olduğu “Dead Air” isimli stüdyoda 2006 yılında “live” olarak kaydedilmiştir. Gençlerin yanı sıra “Death To Tyrants”, “Daniel Striped Tiger” ve “Wasteland” kulakları şenlendirmektedir. Ayrıca “Ampere” bu albümde “Misfits”den “We Bite”ı cover’lamışdır.

Hemen Fransa’nın gülleri “Daitro”ya geçelim. Yaptıkları şeker kıvamındaki leziz müziğin yanı sıra çok başarılı bulduğum split’lere imza atmışlardır. “Ampere” ile olandan bahsetmiştim. 2004 yılında “Raein”le 10”lik bir split çıkartmışlardır. ApeMustNotKillApe / Purepainsugar ortaklığında basılan albüm kanımca gelmiş geçmiş en iyi split’ler arasındadır. Sonra yine “Raein” ve yanlarına “Lhasa”yı aldıkları “The Harsh Words As The Sun” isimli “3 way” split çıkartmışlardır. Gelecek ürünleri ise “Sed Non Satiata” ile birlikte olacak, Cd ve plak formatında basılacaktır.

Eskilerden devam edelim. “Pg. 99” diyince ayağa kalkıp saygı duruşuna geçesim geliyor. “Document” ile başlayan 14 ürüne imza atmış ve küllerinde doğan gruplarla efsane statüsüne ulaşmış bir grup. 1999 yılında yayınladıkları “Document #1” isimli demo’dan sonra aynı sene içerisinde “Enemy Soil” ve “Reactor Number 7” birlikte 7”lik iki split basmışlardır. Takip eden zamanlarda “Process Is Dead”le birlikte bir albüm çıkartmışlardır. Şahsen çok beğendiğim “City Of Caterpillar”, “Majority Rule” ve “Circle Takes The Square” split’lerine sırasıyla “Document #9”, “Document #12” ve “Document #13” isimlerini vermişlerdir. Kesinlikle kayıtsız kalınmamsı gereken leziz ürünlerdir bunlar. O arada “Waifle” ile birlikte “live split” albümü çıkartmışlardır.

Almanya cephesine gelelim. Alman panzeri “Louise Cyphre” de önemli split’ler çıkartmıştır. “The Apoplexy Twist Orchestra” ile biri bildiğimiz disketlere kayıtlı olan biri de plak formatında iki albüm çıkartmıştır. Kaçırılmaması gereken split’leri ise “La Quiete” ve “Shikari” ile olanlardır. Tamamı sınırlı sayıda basılmış el emeği göz nurudur.


Sırada ismi geçince gözyaşlarımı tutamadığı grup “Orchid” geliyor. Ne desem boş, onun için direkt split’lere geçiyorum. “Pig Destroyer”, "Combat Wounded Veteran”, “The Red Scare” ve “Encyclopedia Of American Traitors” ile çıkarttıkları splitlerin yanı sıra “Jeromes Dream” ile çıkarttıkları fevkalade güzellikteki albümü tavsiye etmekteyim. Ama çoktan tükenmiştir. Şanslı iseniz “eBay”de (ki 100 dolardan aşağı gitmiyor) bulabilirsiniz.

Yazının geri kalan kısmına albüm albüm devam edeceğim. Başta da belirttiğim gibi yazı herhangi bir “en iyi split’i” seçme kaygısı gütmüyor. Ondan ziyade gavurun “notable” dediği önemli ve güzel bulduğum split’leri yazmak. “A Light In The Attic”, “Takaru” split’iyle başlayalım. Hayvani grup “Takaru” ne yapsa kabulümdür. Dağılmış olmaları çok kötü. Bu albümde iki grup da albümlerinde olmayan şarkılarıyla katılıyor. Çıkış tarihi 2003, muhtemelen demo şarkılarını toplamışlar. Ertesi sene “Takaru” şahane bir albüme imza atıyor. Yakın tarihe baktığımızda, bu senenin en başarılı split’i kuşkusuz “Balboa” ve “Rosetta”nın çıkartmış olduğu “Project Mercury” isimli albüm. Kesinlikle edinilmesi gereken bir albüm. Özellikle ortak icra ettikleri şarkı göz yaşartıyor. Ortak çalınan şarkı bahsi açılmışken “Yaphet Kotto”, “This Machine Kills” veEnvy”nin 2003 yılında çıkarttıkları “3 way” split’i anmadan geçmek olmaz. Ortak çaldıkları şarkı için bile edinilesi bir albüm.


2007 yılına geri döndüğümüzde kısa bir süre önce çıkan “Mr Willis Of Ohio” ve “I Not Dance” split’inde özellikle “Mr Willis Of Ohio”nun performansı çok leziz. Yılın “a must have”lerinden biri de “Jesu” ve “Eluvium” split’i. “Jesu” gittikçe acayip işlere ortaya koyuyor. “Damezumari” ve “Fire Team Charlie”nin plak formatındaki işleri özellikle artwork’üyle hem göze hem de kulağa hitap ediyor. “Comadre" ve “Trainwreck”in çift cd’lik split’i de yılın başarılı ürünlerinden.


İkiden fazla grubun iştirak ettiği split’lerden şahsım adına efsanevi olanlardan biri de “Gantz”, “Gameness”, “Amen Ra” ve “Vuur”un çıkarttığı “4 way” split. Kesinlikle tecrübe edilmesi gereken bir albüm. Başka bir “4 way” split ise “Utarid”, “Am I Dead Yet”, “The Mock Heroic”, “A Fine Boat That Coffin”in 2005 yılında çıkartmış olduğu materyaldir.


Sonuç olarak (baştaki makale yazmaya ithafen böyle başladım cümleye) split güzel bir şeydir. Evet gayet tırt bir kapanış cümlesi oldu. Yazıyla ilgisiz olarak şu an askere gitmek için toparlandığımı belirtmek istiyorum. Daha detaylı yazmak isterdim ama olmadı. Sabahın altısı olmuş saat. Mp3 player’ıma yolluk şarkılar atıp bavulumu toplamaya başlıyorum. Sevgi ve saygı ile.


Edit: İşbu yazı Aralık 2007 yılında yazılmıştır. Yazar hale askerdir. Muços grasyas/BleakBlankTragedy.