12 Mayıs 2008 Pazartesi

Matthew Bajda (Funeral Diner Davulcusu)

Selam Matthew. Seninle konuşmak harika. Portraits of Past’ta ve Nesus Six’te çaldın ve şimdi de funeral diner’dasın. Bunların hepsi emotive hardcore camiasında önemli ve muhteşem gruplar. En sevdiğin “Portraits of Past” şarkısı nedir?
En sevdiğim şarkı hiç kaydedilmemiş olan “cynical window seat adlı şarkı. Bu, ben gruba girmeden önceydi. O zamanlar arkadaşım Aaron davulcuydu. Şarkı açık farkla en iyisiydi, ama bazı nedenlerden dolayı kaydı hiçbir zaman yapılamadı.

Sen gruptayken niçin kimse “portraits of past”ın hayranı değildi? Biliyoruz ki grup dağıldıktan sonra gruba olan ilgi arttı. Bunun nedeni nedir? Sana göre ‘screamo’ genre ne demek? Portraits of past ‘screamo’nun yaratıcısı olarak görülüyor. Sen de aynısını mı düşünüyorsun?
ABD’yi bir kez turladığımızdan insanlar portraits of past hakkında hiçbir zaman gerçekten bilgi sahibi olamadılar. O zamanlar albümü de kaydetmemiştik ve bu yüzden insanlar gerçekten kim olduğumuzu bilmiyorlardı. “01010101010” albümü çıktığında biz çoktan grubu sonlandırmanın eşiğinde gibiydik ve artık çok geçti. ‘screamo’ bana tam olarak bir şey ifade etmiyor. Bu müziği tarif etmek için kullanılan başka bir terim. Portraits of past olarak çalarken, biz bir hardcore grubu olduğumuzu söylüyorduk. “hardcore” ve “emo” şimdilerde ilk başlarda başladıklarından tamamen farklı bir müzik türünü tanımlamak için kullanılan sözcüklerdir. Bunun böyle olmasının bir kısmı mainstream müzik endüstrisine yüklenebilir. Gerçekten “pop”, “metal-core” ya da aslında “hardcore” ya da “emo” olmayan grupları tarif etmek için bu kelimeyi kullanmaya başladılar. İnsanlar yeni bir kelimeyi ortaya atmalıydılar, bu nedenle, tahminimce onların kullandıkları “screamo”ydu.

“Ebullition Records” hakkındaki fikirlerin nelerdir? Sana göre en iyi ebullition release’leri nelerdir? Portraits of past grubunun discography CD’si hakkında ne diyorsun?
Kent, Lisa ve ebullition’daki herkes gerçekten çok sıkı çalışıyor. Bazen depoda gerçekten çok sıcak oluyor ve onlar terler damlarken ve bir sürü hayranları gidip gelirken çalışıyorlar. Yapacak çok işleri var ve harcadıkları zaman ve güç için almaları gereken para onlara ödenmiyor. Bu kadar seneden sonra hala aynı şeyi yapmaları gerçekten şaşırtıcı. Ebullition’ın yaptığı en sevdiğim release’ler sıralamadaki gibi: Iconoclast discography CD, Fuel Monuments To Excess LP ve End of The Line 12. portraits of Past discography’sine gelecek olursak, hala üzerinde çalışıyoruz. Ben kendi bölümümü bitirdim ve Rob’un (vokal/şarkıcı)geri kalanını bitirmesini bekliyoruz, ki hepsini Ebullition’da Kent’e gönderebilelim.

Funeral Diner bir diy grubu ve birçok hayranı var. Dünya çapında tanınıyorsunuz. Bana biraz yeni şarkı tarzlarından ve zevklerinden bahset. Funeral Diner’daki insanların işi ne? Para kazanmak için ne yapıyorsunuz?
Gruptaki herkes farklı tarzda müzik dinliyor. Bu nedenle, şarkıların bölümlerinde değişik tarzların bir araya gelmesi eğilimi gösteriyoruz. Ayrıca denemeler yapmak ve daha fazla değişik tarzda müziklere ilgi duymak istiyoruz. Noise, akustik gitarlı ve elektronik şarkılar yapmayı istiyoruz. Bu arada müziklerimizi kaydederken neye maddi ve manevi olarak gücümüzün yeteceğini, neye zamanımızın olduğunu da düşünmek zorundayız. Kayıt işi para gerektiriyor, bu yüzden istediğiniz kadar stüdyoda deneme yapmaya zamanınız olmuyor. Albümlerin hardcore/emo/scremo olmayan küçük bölümlerinin olması bundan kaynaklanır. Burada gruptaki herkesin iş için ne yaptığının bir listesi var: Daniel Bajda: ilaç teknisyeni, Matthew Bajda: menajer, Benjamin Steidel: Retail Record satış elemanı, Seth Robert Babb: hazır yemek, David Mello: gece düzenleme menajeri ( bunları daha fazla açıklamama ihtiyaç duyarsan, bana yaz ve ben de yaparım.)

Hepsi bu. Lütfen Türkiye hakkındaki düşüncelerinden bahset. Röportaj için teşekkürler. Onur.
Yazın türkiye’nin çok sıcak olduğunu biliyorum. Ayrıca Ankara’nın yanında Berlin’in 2. en geniş Türk merkezi olduğunu biliyorum. Türk yemeklerini çok seviyorum! Teşekkür ediyorum ve iyi eğlenceler diliyorum…matthew.